Izzināt! Eksperimentēt! Sadarboties! Izpausties!
2017. gada 29. septembrī jau divpadsmito reizi Latvijā notika Zinātnieku nakts Rīgā, Salaspilī, Jūrmalā, Jelgavā, Dobelē, Cēsīs, Valmierā, Ventspilī, Liepājā, Rēzeknē un Daugavpilī. Savas durvis apmeklētājiem vēra augstskolas, zinātniskie institūti, muzeji un citas iestādes, kopumā piedāvājot apmeklēt vairāk nekā 50 norises vietas.
Šogad zinātnes un pētniecības pasākumu tēma bija ,,Iepazīsti inovācijas!’’.
Preiļu 1.pamatskolas skolēni izmantoja iespēju pieteikties Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Zinātnieku nakts aktivitātē "Eksperiments - kā pamats inovatīvam risinājumam jauna pārtikas produkta radīšanā’’.
Bija jāievēro noteikums – izstrādāt inovatīva dzēriena recepti no Latvijā augušiem produktiem un nosūtīt izvērtēšanai uz Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju.
Sadarbojoties mājturības stundās, 7.- 9.klasēs tika radīti 7 dzērieni, no kuriem 9.b klases komandas dzēriens ,,Dārzeņu sula” ieguva tiesības piedalīties konkursa finālā Zinātnieku naktī Rēzeknē. 9. b klases skolēni Adelīna Petrova, Nikola Djubina, Raivis Žihars un Helēna Vanaga dzērienam izvirzīja klāt arī savas prasības, lai tas būtu vizuāli skaists, vienkārši pagatavojams un galvenais veselīgs. Izzinot dārzeņu vērtīgumu, eksperimentējot, sadarbojoties un izpaužoties, radās dzēriens ,,Dārzeņu sula”. Tā sastāvdaļas bija burkāni, seleriju kāti, tomāti, gurķi. Finālā piedalījās 5 Latgales skolu komandas. Dzērienu gatavošanas gaitu, garšu un teorētiskos pamatojumus vērtēja divas žūrijas – bērnu un pieaugušo (augstskolas pasniedzēji). Rezultātā godpilno 2.vietu ieguva Preiļu 1.pamatskolas komanda. Skolēni bija gandarīti par rezultātu, saņēma piemiņas balvas un daudz labu emociju.
Ieguvēji šajā aktivitātē bija visi. Eksperimentējot Raivis atklāja, cik labi garšas un uzturvērtības ziņā cits citu papildina šie dārzeņi. Nikola uzzināja - sāļumu sulai var piedot selerijas, jo tās satur nātriju, un burkānu sula vērtīgumu iegūst ar pāris pilieniem eļļas, bet Adelīna jau iepriekš paredzēja, ka jaunākā vecuma bērniem šī sula negaršos, jo nav salda. Savukārt es sapratu, radot skolēnos interesi, viņi labprāt ekperimentē, praktiski darbojas, ir atbildīgi par savu darbu un rezultātu.
Šogad zinātnes un pētniecības pasākumu tēma bija ,,Iepazīsti inovācijas!’’.
Preiļu 1.pamatskolas skolēni izmantoja iespēju pieteikties Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Zinātnieku nakts aktivitātē "Eksperiments - kā pamats inovatīvam risinājumam jauna pārtikas produkta radīšanā’’.
Bija jāievēro noteikums – izstrādāt inovatīva dzēriena recepti no Latvijā augušiem produktiem un nosūtīt izvērtēšanai uz Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju.
Sadarbojoties mājturības stundās, 7.- 9.klasēs tika radīti 7 dzērieni, no kuriem 9.b klases komandas dzēriens ,,Dārzeņu sula” ieguva tiesības piedalīties konkursa finālā Zinātnieku naktī Rēzeknē. 9. b klases skolēni Adelīna Petrova, Nikola Djubina, Raivis Žihars un Helēna Vanaga dzērienam izvirzīja klāt arī savas prasības, lai tas būtu vizuāli skaists, vienkārši pagatavojams un galvenais veselīgs. Izzinot dārzeņu vērtīgumu, eksperimentējot, sadarbojoties un izpaužoties, radās dzēriens ,,Dārzeņu sula”. Tā sastāvdaļas bija burkāni, seleriju kāti, tomāti, gurķi. Finālā piedalījās 5 Latgales skolu komandas. Dzērienu gatavošanas gaitu, garšu un teorētiskos pamatojumus vērtēja divas žūrijas – bērnu un pieaugušo (augstskolas pasniedzēji). Rezultātā godpilno 2.vietu ieguva Preiļu 1.pamatskolas komanda. Skolēni bija gandarīti par rezultātu, saņēma piemiņas balvas un daudz labu emociju.
Ieguvēji šajā aktivitātē bija visi. Eksperimentējot Raivis atklāja, cik labi garšas un uzturvērtības ziņā cits citu papildina šie dārzeņi. Nikola uzzināja - sāļumu sulai var piedot selerijas, jo tās satur nātriju, un burkānu sula vērtīgumu iegūst ar pāris pilieniem eļļas, bet Adelīna jau iepriekš paredzēja, ka jaunākā vecuma bērniem šī sula negaršos, jo nav salda. Savukārt es sapratu, radot skolēnos interesi, viņi labprāt ekperimentē, praktiski darbojas, ir atbildīgi par savu darbu un rezultātu.
Mājturības un tehnoloģiju skolotāja Inga Reine