Konkurss “Ēd ar baudu, domā par dabu”.
Konkurss par uzturu un bioloģisko daudzveidību "Ēd ar baudu, domā par dabu!" notika no 24.03.2014. līdz 31.10.2014. Konkursu organizēja Bērnu un jauniešu vides izglītības centrs „Rīgas Dabaszinību skola” , Jelgavas Amatu vidusskola un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedra sadarbībā ar Jelgavas Izglītības pārvaldi , UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas viesnīcu un restorānu asociāciju.
Tajā varēja piedalīties 7.-12. klašu skolēni un profesionālo izglītības iestāžu audzēķņi. No Preiļu 1. pamatskolas savu dalību pieteica Anete Haritonova /8. c/ un Lauma Tumašova /9.c/. Konkurss notika vairākās kārtās. Lai iekļūtu finālā, dalībniekiem bija jāatbild uz jautājumiem konkursa elektroniskajā vietnē par bioloģisko daudzveidību, ilgtspējīgu attīstību, uzturu un tā ieguvi, kā arī jāveido un jāiesūta savu ēdiena recepti. Starp 16 labākajiem no 426 konkursa dalībniekiem izvirzījās Anete un Lauma, līdz ar to saņemot uzaicinājumu piedalīties konkursa finālā, kas notika Jelgavas Amatu vidusskolā un Latvijas Lauksaimniecības universitātē.
Konkursa finālā dalībniekiem bija jāatbild uz jautājumiem par ilgtspējīgu pārtikas audzēšanu un patērēšanu, kā arī sacensties septiņās darbnīcās. Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultātes Uztura katedra piedāvāja sacensties prasmē pārtikas sensorā novērtēšanā. Jelgavas Amatu vidusskolas darbnīcās dalībnieki sacentās salvešu locīšanā, dažādu tautu ēdienu atpazīšanā un ūdens vienlīdzīgā sadalīšanā, kā arī dažādu produktu atpazīšanā. Rīgas Dabaszinību skolas darbnīcās finālisti sastādīja videi draudzīgu ēdienkarti, noteica glikozi pārtikas produktos un atpazina ēdamās un neēdamās puķes.
Pirms fināla dalībnieki tika iepazīstināti ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti un, kamēr skolēni sacentās vairākās teorētiskās, praktiskās un radošās darbnīcās, skolotājiem piedāvāja ekskursiju pa Jelgavas nozīmīgākajām vietām. Bet, gaidot rezultātus, varējām izbaudīt Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņu gatavoto gardo maltīti un viesmīlību. Organizatori bija parūpējušies, lai konkursa dalībniekiem un skolotājiem šī diena Jelgavā patiešām būtu interesanta, radoša un aizraujoša un kā pārsteigumu, sagādājot iespēju pašiem sagatavot un izcept savu maizes klaipiņu, ko paņemt līdzi mājup.
Vēlos uzslavēt Aneti un Laumu par uzdrīkstēšanos un varējumu piedalīties dažādos konkursos, arī šajā, popularizējot Preiļu 1.pamatskolas vārdu, un pateikties viņu vecākiem par atbalstu un sadarbību. Lai iesaistītos konkursos, ir nepieciešama milzīga pašatdeve, mērķtiecīgs, neatlaidīgs un sistemātisks darbs. Mēs varam lepoties ar tādiem skolēniem, kas var, grib un prot parādīt savas zināšanas un erudīciju, prasmes un iemaņas, izprot un novērtē sadarbības iespējas ar skolotājiem.
Arī mums, skolotājām Ingai Reinei un Dignai Prodniecei, bija ļoti aizraujoši sekot līdzi konkursa gaitai, atbalstīt, iedrošināt un uzmundrināt Aneti un Laumu, būt kopā konkursa finālā un priecāties par meiteņu panākumiem konkursā „Ēd ar baudu, domā par dabu”.
Apsveicam Aneti un Laumu ar panākumiem un sasniegumiem konkursā!
Digna Prodniece
dabaszinību un bioloģijas skolotāja